In de begin van het jaren negentig is het payrolling over komen waaien naar Nederland. Payrolling is komt van het Engelse woord payroll wat loonlijst betekent. Een loonlijst is een lijst waarop per medewerker de lonen worden bij gehouden. Een blik op deze lijst en men weet wat er uitbetaald moet worden.

Het idee ontstond dus in de VS, daar werd het contractbeheer en de loonbetalingen  uitbesteed aan een payroll organisatie. Dit gebeurt nu nog steeds, na de lancering in de Verenigde Staten kwam het ook snel opgang in Nederland. Payrollers nemen dus de taken over van ondernemers. Het gaat meestal om de contracten en de loonbetalingen.

Ondernemers kiezen er meestal voor omdat ze niemand aan kunnen nemen voor deze administratie en ze er zelf geen tijd voor hebben. Een ondernemer moet ondernemen en niet bezig zijn met ellenlange administratie taken.

Ook zijn er grotere organisaties denk aan voetbalclubs die werken met pay-rollers er zijn soms wel honderden mensen aan het werk. De administratie is ook dan ontzettend veel werk, terwijl de mensen maar enkele keren per jaar werken. Vaak sluiten deze clubs dan grotere contracten af met een payroll organisatie. Zowel de kleinere ondernemer als de grote jongens kunnen gebruik maken van de diensten van een payroller.