Sinds 1 mei 2006 is het verplicht voor vrachtwagenchauffeurs, bussen en lichte bedrijfsvoertuigen om een digitaal tachograaf in zijn of haar wagen te hebben. Een digitale tachograaf registreert de rij- en rusttijden, de snelheid en de afgelegde afstand van het voertuig. Op deze manier kan er in de gaten gehouden wat de gemaakte kilometers van de chauffeur zijn, en dat deze niet teveel of te weinig rijdt.

Het komt wel eens voor dat chauffeurs zichzelf helemaal leeg rijden, maar volgens de wetten mag dit niet meer. Het is gewoon de bedoeling dat chauffeurs ook zijn of haar rust kunnen nemen, dit is gewoon een vereiste. Door middel van de tachograaf kan er dus precies gezien worden wanneer de chauffeur gereden heeft, waar hij gereden heeft en of hij dus wel genoeg rust heeft genomen. Ook als er teveel rust wordt genomen kan dit gemeten worden door de digitale tachograaf.

Ook mijn vader heeft in zijn vrachtwagen een digitale tachograaf. Mijn vader is inmiddels al vele jaren vrachtwagenchauffeur, en hij moest dan ook wennen toen deze verplichting werd ingevorderd door zijn baas. Tegenwoordig is hij het gewend om met een tachograaf te rijden. Een digitale tachograaf is een vereiste voor elke bezorgingsdienst, dus vergeet deze niet aan te schaffen!