Eigen huis en tuin is een programma dat al bijna twintig jaar bij RTL 4 ongekend populair.  Het is een samenvoeging van de programma’s Eigen huis en Floramagazine. Toen de productiekosten van deze twee programma’s te hoog werden is er besloten om de programma’s samen te voegen. Hierdoor is dus een combinatie ontstaan van een programma dat gericht is op klussen en verbouwingen binnen-en buitenshuis en een programma dat gericht is op tuinieren. Door de jaren heen heeft de presentatie van het programma in vele handen gelegen. Toch is het concept in al die jaren eigenlijk nooit echt veranderd. Een vrouwelijke presentatrice gaat op bezoek bij de klussende mannen of tuiniers.  De eerste elf seizoenen was Nico Zwinkels de klusjesman en Rob Verlinden de tuinier. Vanaf het twaalfde seizoen is Thomas Verhoef de klusser en Lodewijk Hoekstra de tuinier.

In het programma zijn altijd terugkerende items. Zo was er jarenlang de straat van de week waarbij de bewoners van de straat met kleine probleempjes en klusjes in en rond het huis worden geholpen. Dit kan een klus zijn met een grondboor maar ook een eenvoudige klus in de tuin met een heggenschaar. De afgelopen jaren is er sprake van het item klussers on tour. Eigen huis en tuin doet voor dit item elke week een stad aan. In een van container omgebouwde klusstudio dient eigenlijk daar dan als vraagbaak voor bewoners. Daarnaast kunnen bewoners van deze stad in deze klusstudio ook geholpen worden met klussen

In een ander item van het programma  laat de vrouwelijke presentatrice de kijker elke week de laatste interieurtrends zien. Vaak gaat ze hiervoor naar een meubelzaak om bijvoorbeeld de nieuwste trends van bijvoorbeeld bankmeubels te laten zien. Het kan echter ook zo zijn dat er rekening wordt gehouden met de huidige periode van het jaar. Zo is er bijvoorbeeld altijd rond kerst een uitzending waar het gaat over kerstversiering in huis.