Voor het bewaren van wijn in wijnkasten is ook licht belangrijk. Voor wijn, maar ook voor bier en olie is licht niet goed. Door de invloed van UV-straling verandert de chemische samenstelling van de wijn. Licht heeft vooral invloed op de polifenolen en anthocyanen die de kleur van de wijn bepalen. Door licht zullen deze twee stoffen ontbinden en de kleur veranderen. Hierdoor wordt ook de smaak beïnvloedt. Wijn krijgt namelijk een licht smaak. Bij het kopen van een wijn is het belangrijk dat je geen wijn koopt die dicht bij de etalage heeft gestaan of misschien wel in de etalage.

Geuren

Mensen weten vaak niet hoe makkelijk geuren van producten op andere producten overspringen. De geuren trekken er namelijk snel in. Bewaar daarom je aardappels op dezelfde plek waar je ook de wijn bewaard. Wanneer je een wijn proeft die wel bij meerdere producten heeft gelegen, zul je dit ook aan de smaak proeven. Verf in de buurt van wijn is ook funest. Er zal dan echt een verfsmaak aan de wijn zitten.

Heb je wijnkisten? Dan geldt ook daarvoor dat je op het licht en de geuren moet letten. Wijnen die hierin zijn opgeslagen kunnen ook teveel licht krijgen en geuren opnemen waardoor de wijn veel minder gaat smaken.