Een talent ontwikkelen moet onder goede omstandigheden gebeuren. Vaak hebben vooral jongeren het lastig om ergens hun aandacht bij te houden, en zich compleet op iets (zijn of haar talent) te focussen. Men vindt het lastig om zich op één ding te focussen, en men is al heel erg gauw afgeleidt. Door middel van het fenomeen talentmanagement kun je juist jezelf hier managen en trainen en je focus op jouw talenten liggen.

Vaak zie je dat het fout gaat bij bijvoorbeeld voetbaltalenten. Deze zijn zeer talentvol bevonden op een vroege leeftijd. Uiteindelijk zie je 90% procent van de grootste voetbaltalenten het uiteindelijk niet haalt, omdat zij zich niet volledig focussen op zijn talent. Ze gaan bezig met andere dingen zoals vrouwen, drugs, alcohol of dure spullen. Uiteindelijk vergeten ze helemaal om het maximale uit zijn of haar talent te halen, waardoor deze vervolgens afvalt zodra hij de overstap moet maken naar de A-selectie. Het is dus van groot belang dat de talentontwikkeling onder scherp toezicht staat.

Het kan ook zijn dat men niet eens weet wat zijn of haar talenten zijn. Deze kun je alsnog ondervinden door middel van een talentontwikkelaar. Deze zal uw begeleiden op zoek naar al uw talenten, en u vervolgens u helpen met het sturen naar de goede beslissingen.