Indien je een kat of katten hebt is een krabpaal belangrijk. Of je moet het niet erg vinden dat ze het behang van de muren krabben of meubels vernielen. Maar waarom krabt een kat eigenlijk? Dit doet een kat om zijn territorium te markeren. Dit is zijn natuur waar je mee moet leven. Om het krabben toch een beetje te verminderen of enigszins te beperken kun je een krabpalen aanschaffen.

Een kat moet zijn nageltjes scherpen omdat er onder zijn voetzooltjes kleurstoffen zitten die bepaalde geurstoffen afgeven. Wanneer een krabpaal op zijn plek staat wordt zijn territorium dus eigenlijk al afgebakend door de krabpaal.

Maar waar kun je het beste een krabpaal plaatsen? De beste plaatsen zijn plekken die de overgang tussen belangrijke ruimtes markeert.  Bijvoorbeeld naast de tuindeur want hier loopt de kat langs wanneer hij naar buiten gaat. Andere plekken kunnen dicht bij de woonkamer deur zijn. Krabpalen moeten in ieder geval opgehangen of geplaatst worden dat de kat niet bij de bovenkant kan komen wanneer hij op zijn achterpoten staat. Hij moet zich immers wel goed uit kunnen rekken. Er zijn ook klimpalen waarbij je de kat gelegenheid geeft om zich ook eens lichamelijk bezig te houden. Eigenlijk zorg je met een klimpaal dat je kat kan spelen.