Wie denkt niet graag terug aan die zorgeloze kindertijd? Kinderen hebben een natuurlijke drang om te spelen, willen de wereld ontdekken en moeten ervaringen opdoen. Elementaire ervaringen kunnen het beste opgedaan worden in de natuur. Een houten zandbak, bevordert de ontwikkeling van kinderen op een speciale manier. Door een speelbak kunnen kinderen in contact komen met de natuur. In tegenstelling tot een speeltuin kan met een zandbak een kunstmatige, maar ook natuurlijke, voor kinderen geschikte omgeving, worden gemaakt, waarin geen risico’s zoals afval of gebroken glas voorkomen.

Niet alleeb de frisse lucht zal kinderen goed doen. In een speelbak kunnen kinderen hun motorische vaardigheden ontplooien op basis van hun kinderlijke ontwikkeling. De fijne motoriek wordt door het spelen in de zandbak met vormpjes, scheppen en gietertjes getraind. Zandkastelen bouwen is populair en stimuleert creativiteit en de fantasie van het kind. Met zand kunnen kinderen zintuiglijke ervaringen opdoen die essentieel zijn voor de ontwikkeling.

Onbewust spelen kinderen graag in de zandbak. Voor de ouders belooft dit een zorgeloze ontspannende tijd. Niets vormt onze kindertijd meer als een zandbak. Niet voor niets hebben we het nog steeds over onze eerste zandbakliefde. Betrokken ouders kunnen het spelen in het zand voor het kind met een zandbakfeestje nog aantrekkelijker maken. Kinderen kunnen hun sociale vaardigheden door het spelen met speelkameraadjes verder ontwikkelen. Het aangeven van zandbakspulletjes of het afspreken waar en wat er gebouwd gaat worden geeft de kinderen de mogelijkheid spelenderwijs sociaal gedrag aan te leren waaraan ze graag terugdenken.