Band, coverband, feestband, jazzband, big band, allround band, allemaal termen die je tegenkomt als je op zoek gaat naar een leuke band voor jouw speciale gelegenheid of feest. Voor de gemiddelde leek is het lastig om te beoordelen hoe je een goede keuze maakt uit al deze soorten bands en coverbands. Wij zochten het uit en hebben het met eenvoudige omschrijvingen op een rij gezet.

De termen die wij zoal tegen kwamen op het internet zijn talloos, dit zijn de meest voorkomende:

  • Zanger of zangeres
  • Jazzband
  • Akoestisch bandje
  • Feestband of coverband
  • Big band

Zanger of zangeres

Een zanger of zangeres is iemand die alleen komt zingen, en zichzelf daarbij al dan niet begeleid op bijvoorbeeld piano of gitaar. Sommige zangers nemen de muziek op een tape of cd mee en zingen mee. Het grote voordeel van een solo zanger is dat het volume beperkt te houden is en daarmee is het heel geschikt voor kleine feestjes of bijvoorbeeld voor muzikale omlijsting tijdens een diner. In de meeste gevallen gaat het om kleine intieme liedjes die moeten passen bij de sfeer.

Jazzband

Een jazzband is meestal een kleine groep van jazz muzikanten die, je raad het al, jazz muziek spelen. Jazz combo’s spelen vaak zonder zanger of zangeres, maar ze zijn er ook met. Een jazz combo is uitermate geschikt voor muziek tijdens een borrel of diner. Een combo is meer aanwezig dan een solo zanger, maar kan toch redelijk in de achtergrond blijven. De soort muziek is meestal wel smaak gebonden, maar kan zeer passend zijn.

Akoestisch bandje

Zoek je entertainment dat iets meer op de voorgrond staat, maar niet gelijk het hele feest overstemd, dan is een akoestische band een goede oplossing. Dit type band speelt zonder versterking waardoor de volumes aardig binnen de perken blijft. Akoestische bands zijn er in vele genres, kies vooral uit wat past bij je smaak en bij de gasten. Met een goede akoestische band kunnen best de voeten van de vloer gaan, waardoor dit type band beter past bij een wat uitbundiger feest. Doordat ze akoestisch spelen hebben ze wel vaak de mogelijkheid om tijdens een deel van het feest wat zachter en rustiger te spelen, wat mogelijkheid biedt tot variatie.

Feestband of coverband

Ben je echt op zoek naar live muziek om de sfeer van je feest te bepalen en om al je gasten swingend op de dansvloer te krijgen? Dan is een feest- of coverband de beste oplossing. De meeste coverbands komen in een flinke bezetting van vier of meer personen en spelen volledig versterkt. Rustig met elkaar praten is er dan misschien niet meer bij, maar de sfeer om te dansen wordt gegarandeerd gebracht. Cover- en feestbands bestaan ook voor alle genres, ook hier kiezen wat bij je past. Een voorbeeld van een coverband is de Utrechtse band Day out,.

Big band

Wil je echt groots uitpakken, dan is een big band de echte eye catcher van je feest! Dit zijn grote bands van meestal 14 personen of meer. Het is echt feest met een big band, maar het leent zich alleen voor grote feesten of echte luistersessies. De vele muzikanten brengen nou eenmaal een hoog geluidsniveau met zich mee. Big bands spelen meestal populair muziek in een jasje dat speciaal voor big bands is gemaakt.

Conclusie

Er is keuze genoeg als je een band zoekt voor je feest. Kies vooral het type band dat past bij de soort gelegenheid en de soort gasten die je uitnodigt. En vooral: genieten!