Voor degenen die in een band spelen is het een heel herkenbaar probleem: hoe kom je tot een goed repertoire? In dit artikelen gaan we in op wat er komt kijken bij de repertoirekeuze en geven we tips over hoe je het beste tot een mooi gebalanceerd repertoire kunt komen.

Bepaal je genre

Het soort band waarin je speelt en het genre dat je speelt zijn de belangrijkste factor bij het bepalen van je repertoire. Speel je gothic, metal, jazz, pop, rock, soul, funk, dance, etc? Of ben je meer een allround band die een breed repertoire wil spelen? Als je je genre kent, dan is het een stuk makkelijker om nummers te zoeken en snel met alle bandleden overeenstemming te vinden over de keuze voor jullie nummers.

Wat wil je brengen?

De tweede vraag die je jezelf kunt stellen is: wat wil je aan je publiek overbrengen? Wil je vooral mooie luisterliedjes brengen waar je publiek geboeid naar luistert? Of wil je juist dansnummers brengen waarop iedereen uit zijn dak gaat op de dansvloer? Of wil je juist dat iedereen mee gaat zingen, dan zijn meezingers de juiste keuze. Als je goed bedenkt wat je over wilt brengen, dan maakt dat de keuze voor je repertoire van je band ook weer makkelijker. Wil je meezingers, dan komt je bijvoorbeeld al veel sneller op Nederlandstalig uit.

Gebalanceerd repertoire

Om uiteindelijk met je band een avond te kunnen vullen heb je een goede repertoirelijst nodig die gebalanceerd in elkaar steekt. Zorg voor een goede balans in up-tempo nummers en slow nummers en in nummers waar je echt een setlist mee kunt opbouwen. Opbouwend tempo en energie is daarbij belangrijk. Voor een goed voorbeeld van een band  met een goede repertoirekeuze kun je hier kijken. Op hun repertoire pagina kun je hun volledige repertoire vinden. Als je je repertoire goed samenstelt, dan kunnen mensen die je willen boeken snel zien wat je te bieden hebt en laat je duidelijk zien waar je als band goed in bent.