Houten tuinmeubelen hebben in vergelijking met andere tuinmeubel materialen vaker onderhoud nodig. Het hout kan namelijk redelijk snel verkleuren of zelfs gaan rotten. Wij geven je een aantal tips waarmee je jouw houten tuinmeubelen nog jarenlang als nieuw kunt houden.

tuinmeubelen

De meeste houten tuinmeubelen zijn gemaakt van hardhout of teakhout. Het verschil tussen de twee houtsoorten is dat teakhout vaak meer olie bevat dan andere hardhout soorten. Teakhout is daarnaast lichter in gewicht dan hardhout.

Stap 1: Reinigen van houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen kun je het beste reinigen met een zachte borstel. Gebruik hiervoor een emmer met sop en vloeibare zeep of met een speciale tuinmeubelreiniger. Na de schoonmaak laat je de houten tuinmeubelen 24 uur drogen. Bij slecht weer kun je de tuinmeubelen bedekken of opbergen in de schuur om ze daar te laten drogen.

Belangrijk is dat je het hout niet beschadigt! Gebruik bij nieuwe houten tuinmeubelen nooit een hogedrukreiniger! Deze kan het hout beschadigen. Bij al wat oudere en verweerde houten tuinmeubelen mag je wel de hogedrukspuit gebruiken.

Stap 2: Behandelen houten tuinmeubelen

Als de schoongemaakte houten tuinmeubelen goed zijn opgedroogd kun je ze gaan behandelen. Teakhouten tuinmeubelen kun je het beste oliën met een doek of een zachte kwast. Het is verstandig om teakhout twee keer per jaar een oliebehandeling te geven. Teakhout is niet geschikt voor beits of lak door de olie die van nature in de teak zit.

Hardhouten tuinmeubelen kun je 1 keer per jaar beitsen met een UV-bestendige beits of een doorzichtige lak. Hierdoor wordt voorkomen dat vocht in het hout dringt en dat de houten tuinmeubelen snel verkleuren.

Zijn de houten tuinmeubelen vergrijst? Schuur dan zachtjes met schuurpapier de bovenste laag van de tuinmeubels voordat je start met lakken of beitsen.

Extra houten tuinmeubelen onderhoud tips

–       Plaats houten tuinmeubelen tijdens de herfst/winter in de schuur
–       Zorg dat de tuinmeubelen in een goed geventileerde ruimte staan
–       Plaats houten tuinmeubelen niet onder plastic, dit zorgt voor meer vocht
–       Losse schroeven/bouten kunnen leiden tot houtrot omdat hier vocht zich in kan ophopen
–       Bescherm de poten van houten tuinmeubelen met kunststof of rubber doppen tegen vocht
–       Zet houten tuinmeubelen op een terras, liever niet op een (vochtig) gazon