Het kan zijn dat je auto niet door de APK komt. Een APK is een keuring die bij oudere auto’s jaarlijks wordt uitgevoerd. Men kijkt dan naar de onderdelen van de auto. Sommige onderdelen hebben geen onderhoud nodig, maar er kunnen onderdelen zijn die onderhoud nodig hebben of soms zelf compleet dienen te worden vervangen. Dat kan een dure rekening worden. Soms zelfs zo duur dat mensen besluiten om de sloopauto van de hand te doen. In dat geval is de dagwaarde van de auto’s lager dan de reparatiekosten die moeten worden uitgevoerd.

Een auto is dus niet per definitie waardeloos wanneer deze niet dor de APK komt. Je kunt een reparatie laten uitvoeren en vervolgens zal de auto weer normaal kunnen functioneren. Overigens hoef je het ook niet eens te merken dat er een bepaald defect is. Ook al functionerende de auto vóór de APK normaal, er kunnen altijd gebreken zijn die je niet direct opmerkt of defecten die later voor gevaar kunnen zorgen.

Als je auto niet door de keuring komt en je besluit om deze van de hand te doen, dan kun je deze het best naar een sloperij brengen. Een autosloperij kan je auto demonteren en bepaalde onderdelen er uit halen. Een sloopbedrijf geeft je een vrijwaringsbewijs mee wanneer ze jouw sloopauto ophalen of wanneer jij je auto daar hebt gebracht. Vervolgens ben je niet meer eigenaar van deze auto en betaal je ook geen wegenbelasting voor je afgedankte wagen.