Een plasticbord is een plateau dat bij de maaltijd eigenlijk als onderlegger dient voor het voedsel. Zonder bord zou je een andere manier moeten vinden om jouw voedsel te op te nuttigen. De meeste borden zijn van geglazuurd keramiek, maar er bestaan ook plasticborden, borden uit tin, hout en gehard glas. Deze komen niet erg vaak voor maar ze worden toch verkocht. Borden worden sinds de Middeleeuwen in Europa gebruikt. Aanvankelijk werd er van schijven brood gegeten, telloor genoemd. Dat woord kom je nu nog tegen in een aantal verschillende talen.

Je hebt erg veel verschillende soorten borden. Deze borden zijn afhankelijk van het soort voedsel dat er op wordt gelegd. Hieronder beschrijf ik enkele soorten borden:

  • ontbijtbord
  • soepbord (diep bord)
  • dinerbord (plat bord)
  • dessertbordje
  • sierbord (niet voor voedsel, maar enkel als decoratie)
  • Wegwerpborden

Eigen ervaring

Ik heb afgelopen jaar erg veel nieuwe borden moeten bijkopen. Dit omdat al mijn borden tijdens een groot diner in mijn huis in de vaatwasser kapot zijn gegaan. Ik wilde daar borden die ik niet meer hoefte te wassen en die niet kapot konden gaan na een maaltijd. Daarom heb ik gekozen voor plastic wegwerpbordjes. Dit is mij erg goed bevallen en ik raad het zeker ieder ander aan om te doen.