Vlinderstrikken worden voornamelijk gedragen naar ceremonies en galafeesten en daarom is dit accessoire een van de meest formele die je als man kunt dragen. Wanneer je de strik in een smoking draagt, is deze altijd zwart.Een vlinderstrik in een witte kleur hoort standaard bij een rokwit kostuum. Je kunt de vlinderstrik beschouwen als de voorloper van de das. De strik werd vroeger namelijk net zo veel gedragen als de das tegenwoordig. De strik is nog steeds een symbool van status en macht, alhoewel iets minder dan vroeger, omdat deze toen voornamelijk gedragen werd door de adel. Hoewel de vlinderdas een formeel accessoires is, zie je deze toch steeds vaker tijdens de dagelijkse gang van zaken. Waar de vlinderstrik vroeger voornamelijk in het zwart, rood of wit gedragen werd, wordt deze tegenwoordig gemaakt in allerlei kleuren en designs. Op deze manier wordt de strik steeds meer geschikt om te gebruiken in casual outfits.

Manchetknopen worden weer steeds hipper. Vooral vroeger werden manchetknopen erg veel gedragen, daarom hebben ze nu een beetje een stoffig imago. Gelukkig gaan nu steeds meer jonge mensen ook manchetknopen dragen. Ongetwijfeld komt dit omdat er tegenwoordig veel verschillende soorten op de markt zijn. Vroeger waren de knopen vaak nogal simpel, maar dat is zeker niet meer het geval. Denk bijvoorbeeld aan voetballen, lampjes of legoblokjes en dat in allerlei verschillende kleuren. Hierdoor kun je manchetknopen prima dragen naar allerlei soorten gelegenheden. Voor de klassieke look zijn de strakke gouden en zilveren knopen nog steeds te koop. Deze zijn natuurlijk ook veranderd en hoeven helemaal niet meer zo strak en saai te zijn als vroeger.

Met een vlinderdas en manchetknopen in een outfit loop je er heel erg stijlvol bij. Deze twee accessoires worden niet zo veel gedragen buiten officiële gelegenheden om. Durf jij het dus aan om deze accessoires bijvoorbeeld naar kantoor of in de vrije tijd te dragen zal iedereen je nakijken. Gelukkig hoef je in de vrije tijd niet zulke statische of saai gekleurde accessoires te gebruiken die op feesten en gala’s vaak wel gedragen worden.