Het is tegenwoordig hip om je eigen wijnkelder te hebben. Hiervoor heb je een kelder nodig, een aantal weinregal en natuurlijk de wijnen. Toch weten velen mensen niet wat nou het precieze nut is van een wijnkelder. Daarom is mijn doel om ervoor te zorgen dat u na het lezen van dit blog de basis weet van ‘wat is het nut van een wijnkelder?’.

Ontwikkeling van de wijnen

Een wijnkelder is een kelder waarin de wijn zich moet ontwikkelen en waar deze wordt bewaart (lageren). Als u de wijnen goed wilt bewaren moeten het ruimtes zijn die donker en koel zijn, en een zekere luchtvochtigheid en een constante temperatuur hebben. De temperatuur wat ideaal is voor de ontwikkeling van de wijnen ligt tussen de 11 en 12 graden Celsius. Vaak is het wel zo dat de temperatuur moeilijk op pijl te houden, maar zolang het er maar niet vriest en de temperatuur boven de 19 uit komt. De temperatuur van de kelder is namelijk van toepassing op de snelheid van de ontwikkeling van de wijnen.

Heeft u een (ruime) kelder en wilt u bij uw thuis of in uw restaurant ook een wijnkelder inrichten? Begin dan met het inkopen van weinregale. Klik op de linkjes in dit blog voor het kopen van wijnrekken die van zeer goede kwaliteit zijn.