Een houten zandbak is vooral in de warme maanden van het jaar perfect om een ​​kind plezier te doen en het tegelijkertijd uit te dagen. Het zand moet zorgvuldig uitgekozen worden zodat het kind lang plezier heeft van het spelen in de zandbak. Voor de bouw van fatsoenlijke zandkastelen is poederachtige zand ,wat men graag ziet op een droomstrand, niet handig. Dit droogt veel te snel en het taartjes bakken loopt al snel uit op een gefrustreerde toestand omdat alles inzakt.

Ook de goedkopere versie van de bouwplaats, het bouwzand, kan men beter niet gebruiken. In dit zand zitten vaak stenen verborgen die snel kunnen leiden tot ongelukjes. Als er een kleine standaard zandbak te vullen is, zijn een paar zakken met speciaal zand voor zandbakken uit de betere bouwmarkt wel voldoende. U kunt beter niet kiezen voor het huismerk. Er moet worden gezorgd dat een klein deel klei in het zand voor de zandbak zit. Zo wordt snel uitdrogen voorkomen en het zand daardoor ideaal om mallen goed te vullen.

Als u een iets grotere zandbak heeft, is het zinvol om het zand rechtstreeks voor de deur af te laten leveren. Speciale leveranciers van zandbakken voor speelplaatsen bieden in dit geval de beste kwaliteit zand voor de zandbak. Hoe groter de afgenomen hoeveelheid, hoe lager vaak de prijs per kilo. Om langer plezier te hebben van het zand in de zandbak, is het verstandig de zandbak na het spelen af te dekken met een dekzeil. Hiermee voorkomt u niet alleen, dat katten hem als kattenbak gebruiken, maar ook dat er niet teveel vochtigheid wordt aangetrokken. Of u kunt nog altijd voor een zandbak met deksel kiezen, dan kunt u gemakkelijk de zandbak dicht maken zodat uw kinderen nog lang speelplezier hebben.