PMO
Het nut van een professioneel Project management Office mag niet worden onderschat. Derhalve neemt het aantal bedrijven die hier aandacht aan schenken hand over hand toe. Ook het vak PMO wordt steeds meer erkend. De organisatorische en strategische keuze voor projectmanagement vraagt heel wat organisatorisch inzicht en heel wat aanpassingen. Als dit niet professioneel en zorgvuldig wordt gedaan, kan dit tot chaotische situaties leiden.

Het Project Management Office kan dit proces gestroomlijnd doen verlopen. Het PMO kan een goed projectklimaat creëren. Dit is noodzakelijk voor een projectenportfolio die de strategie van de organisatie ondersteunt. In het verleden deed een manager de genoemde taken er bij, maar tegenwoordig zijn hiervoor speciale functies zoals hoofd PMO of Project Officer. De Project Academie kan hierbij ondersteuning bieden. PMO biedt ondersteuning van projectorganisatie als het gaat om de uitvoering van portfolio’s, programma’s of projecten.

Wat doet een PMO’er?

Een PMO’er heeft meerdere taken. Eerst en vooral geeft een PMO leiding aan projecten en zorgt voor het kader om de projecten. Een PMO draagt zorg voor de projectmanagers zodat zij hun taken effectief kunnen uitvoeren. Een PMO beschikt over belangrijke data van de vorige projecten. Een goede PMO heeft ook analyses uitgevoerd aangaande de vorige projecten. Een PMO draagt daarnaast de methode op het vlak van projectmanagement uit. Ook ontwikkelt een PMO templates en methodes. Een PMO ondersteunt projectmanagers door duidelijke opleidingen en coaching.
Het is ook mogelijk om een PMO training te volgen. Dit kan onder meer bij De Project Academie. Hier kun je een Introductietraining PMO volgen.