In slijterijen en supermarkten kom je de schroefdop steeds vaker tegen. De traditionele Franse wijnboer blijft echter meestal voet bij stuk houden dat de bekende kurk op de fles wijn behoort. Toch is het nooit bewezen dat een kurk meer kracht geeft aan de wijn, en zit er eigenlijk een verschil in kwaliteit tussen wijnen met een kurk, of wijnen met schroefdop?

Schroefdop of kurk?

Een belangrijke reden waarom tegenwoordig steeds meer mensen een fles wijn met een schroefdop willen is dat wijn die met een natuurkurk afgesloten wordt, altijd onderhevig is aan de inwerking van oxidatie (zuurstof). Hierdoor is de kans op bacteriële infecties groter dan bij wijnen met schroefdop.

Bij het gebruik van schroefdoppen worden de risico’s tot een minimum teruggebracht. Anders dan andere kurken garanderen schroefdoppen exact dezelfde conditie voor iedere afzonderlijke fles. Vooral witte wijnen doen het zeer goed met een schroefdop. Maar ook rode wijnen doen het zeer goed met een schroefdop, aangezien hierdoor het risico op een kurkinfectie definitief verdwijnt.

Toch blijft de beste bewaaroptie voor een wijnfles in een weinregal. Een weinregal is de Duitse vertaling van een wijnrek. Een weinregale kunt u bij verschillende webshops kopen, die zich hebben gespecialiseerd op het gebied van wijnrekken.