Binnenkort een belangrijk gala waar je aanwezig moet zijn. Gala’s zijn voor de ene persoon prachtig en de andere persoon iets wat de proberen te ontwijken. Niet altijd kun je zoiets ontwijken, denk aan je eindexamengala, kerstgala of trouwfeest, ooit moet je er aan toegeven. Als je als man naar een gala gaat zul je “op net” moeten, dus een smoking oftewel black tie. Dat is niet zwarte stropdas maar een zwart strikje. Gala’s zijn de meest chique feesten en dames gaan natuurlijk in een galajurk om het extra feestelijk te maken.

Dat zwarte strikje moet het liefste ook van zijde zijn, bijna niemand draagt iedere dag een vlinderstrik, behalve natuurlijk de Belgische premier Di Rupo, het kan daarom best voorkomen als abracadabra. Dan kies je voor een voorgestrikte versie, lekker makkelijk, alleen maar om je nek plaatsen en vastmaken met het clipje. Wat meer enthousiastelingen kiezen natuurlijk voor een zelfstrikker, deze moet je helemaal zelf strikken. Dit is eigenlijk wel de beste manier ook al zijn de verschillen tegenwoordig moeilijk te zien. Stijlfanaten zien het verschil altijd.

Een strikje is natuurlijk niet het enige dat je bij de smoking draagt, een speciaal hemd hoort daar evengoed bij, net als de lakschoenen, het jasje met speciaal revers en de eventuele bretel. Ook de manchetten en het pochetje dien je niet te vergeten Mocht je meer willen weten over wat je bij een gala moet dragen, dan lees je de smokingpagina even door. Daar staat overzichtelijk alles wat je moet weten over gala’s en smoking kledingstukken.