Een vlaggenmast. Niet iedereen heeft een vlaggenmast in huis maar de meeste mensen hebben dit wel. Een vlaggenmast is dan ook noodzakelijk om een vlag in te hijsen op bijvoorbeeld een nationale feestdag, nadat iemand is geslaagd of bij een geboorte. Ook veel bedrijven maken gebruik van een vlaggenmast om bedrijfsvlaggen en promotievlaggen in te hijsen. Er kan een onderscheidt gemaakt worden tussen vlaggenmasten voor commerciële of particuliere doeleinden. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen deze twee soorten.

Vlaggenmast voor particulier gebruik vs een mast voor commercieel gebruik

Veel mensen denken bij een vlaggenmast voor particulier gebruik direct aan de kleinere masten die men tijdens een feestdag aan de muur bevestigd. Deze denkwijze ten aanzien van een vlaggenmast is enerzijds terecht, anderzijds onterecht. Immers, er zijn veel particulieren met een grote tuin waarin zij een grote vlaggenmast hebben. Ook zo’n mast wordt in dit geval aangeduid als particulier. Een groot verschil tussen een particuliere vlaggenmast en een commerciële is de sterkte. Waar de laatste variant specifiek gemaakt is voor fikse windsnelheden is eerstgenoemde dat niet. Bedenk ook goed, hoe hoger de vlaggenmast hoe zwakker hij zal zijn bij een sterke wind. Om die reden zijn commerciële masten vaak uit “een stuk” gemaakt. Hiermee wordt bedoeld dat er geen naden in de vlaggenmast zitten.

Veel masten die op de particuliere markt verkocht worden zijn wel uit verschillende stukken geassembleerd. Om die reden zijn deze ook een stuk goedkoper dan de commerciële varianten. Echter, wanneer je van plan bent om de vlaggenmast aan de muur te hangen dan is een particuliere mast zeer goed geschikt. Immers, deze vlaggenmast zal veel minder intensief gebruikt worden dan een commerciële mast. Daarom zal hij ook veel minder blootgesteld worden aan invloeden van buitenaf zoals wind, regen, hagel en zon.

Voor je een vlaggenmast gaat kopen dien je dan ook goed te bedenken waar je hem precies voor gaat gebruiken. Hang je hem slechts enkele dagen per jaar buiten dan kan je gerust een goedkopere vlaggenmast nemen. Ben je van plan hem dagelijks te gebruiken, kies dan voor een commerciële mast.