Veel  voorzieningen worden gebouwd op hoogten. Dit gebeurt vaak om logische redenen zoals bij de plaatsing van een trap of balkon. Toch zijn de regels omtrent de balustrades die worden geplaatst ingewikkelder dan veel mensen denken. Beleidsmakers zijn namelijk op de hoogte van de gevaren van verkeerd geplaatste hekwerken. Bent u toevallig op zoek naar een balkonhekwerk? Een balkonhekwerk vindt u gemakkelijk en goedkoop bij De wit Hekwerken. De specialisten van deze onderneming gaan na het ontvangen van uw gegevens aan de slag met het ontwerpen, uittekenen en produceren van het hekwerk. Dit bedrijf levert dus maatwerk tegen scherpe prijzen. Dat wil toch iedereen? In dit artikel gaan dieper in op de regels die gelden omtrent hekwerken.

De hoogte van het hekwerk

Een balkon, trap of raam moet goed worden afgeschermd zodat ongelukken worden voorkomen. Dit doet u door een afscheiding te plaatsen in de vorm van een hekwerk. De minimale hoogte van deze hekwerken is wettelijk vastgelegd. Met een bijeenkomstfunctie wordt een publieke ruimte bedoeld zoals bijvoorbeeld een museum om sporthal.  De regels die zijn opgesteld zijn als volgt: 

Een hoogte van minder dan 1 meter: Een hekwerk is niet nodig

Een hoogte van tussen de 1 en 13 meter: een hekwerk van minimaal 1 meter hoogte is vereist

Een hoogte van tussen de 1 en 13 meter en de ruimte betreft een bijeenkomstfunctie: De balustrade mag worden verlaagt tot 70 centimeter hoog

Een hoogte van meer dan 13 meter: Het hekwerk moet minimaal 1,2 meter hoog zijn.

De spijlen van het hekwerk

De spijlen die men vindt bij een hekwerk mogen niet te veel uit elkaar liggen. Dit is om te voorkomen dat kinderen er tussendoor  vallen of hun hoofd door het hekwerk heen proberen te steken. Een hekwerk in deze omgevingen mogen dan ook geen opening hebben waarbij de ruimte tussen de spijlen meer dan 10 centimeter breed zijn. Dit geldt alleen voor de eerste 70 centimeter van het hekwerk. Daarboven is de maximale opening vastgesteld op 20 centimeter.